DIF-formand savner åbenhed i sag om kinesiske svømmere

25. APR 2024 • 11:20SPORT

Det skulle have været fremme i lyset, da 23 kinesiske svømmere afleverede positive dopingprøver, mener DIF.

Tilliden til antidopingarbejdet er noget af det vigtigste for atleter, og derfor er det også noget, Danmarks Idrætsforbund (DIF) værdisætter højt.

Af samme grund undrer det DIF-formand Hans Natorp, at 23 kinesiske svømmere kunne aflevere positive dopingprøver før OL i Tokyo for tre år siden, uden at det blev offentliggjort.

Det var først, da flere medier afslørede sagen i weekenden, at det kom frem i lyset. Og det alt for sent, mener man i DIF.

- Det er en rigtig ærgerlig sag, der rammer idrætten. Helt grundlæggende er det ekstremt vigtigt, at der er åbenhed og transparens i antidopingarbejdet. Vi har et system, som virker, fordi vi har tillid til det.

- Trygheden for atleterne og tilliden til systemet er helt afgørende i forhold til antidopingsystemet, siger Hans Natorp.

De kinesiske antidopingmyndigheder forklarede i 2021, at de 23 svømmere havde fået dopingstoffet ind i kroppen, uden at de vidste det. Det skyldtes madforurening i et køkken på det hotel, kineserne opholdt sig.

Det er en forklaring, Det Internationale Antidopingagentur, Wada, har accepteret. Ifølge Wada er alt gået, som det skulle i sagen.

I fremtiden er det dog noget, DIF gerne ser ændret. Uanset om Wada og kineserne har haft hjemmel til det eller ej.

- Man kan godt overholde regler og så alligevel agere på en måde, så det virker underminerende for tilliden til systemet.

- Det skal vi have kigget på, og det er en opgave, som blandt andet ligger på Anti Doping Danmarks bord. Jeg kan forstå, at de ser et behov for at få strammet op på reglerne, siger Hans Natorp.

Med andre ord skulle Wada og de kinesiske antidopingmyndigheder have gjort, som det med al sandsynlighed ville være sket i Danmark. Suspenderet atleterne midlertidigt og offentliggjort sagen.

- Jeg føler mig helt overbevist om, at man fra Anti Doping Danmarks side ville have åbnet en sag, og at der ville være transparens omkring sagsbehandlingen.

- Så vi ikke har sådan noget her, der ligger og ulmer i tre år og så pludselig popper op til overfladen, siger Hans Natorp.

Tilliden til antidopingarbejdet vil kun være intakt, hvis den slags kommer frem i lyset, mener han.

- Det er igen et spørgsmål om at sikre, at der er tillid til systemet, så vores atleter er trygge ved, at antidopingsystemet både nationalt og internationalt virker efter hensigten.

- Det gør vi ved at sørge for, at de rene atleter ikke bliver udsat for unfair konkurrence, og at der er åbenhed i antidopingsystemet, siger DIF-formanden.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU