DIF og minister advarer mod professionalisering af børn

4. MAJ 2024 • 13:09SPORT

Private træninger og rangeringer af børn er et skråplan, mener Hans Natorp og Jakob Engel-Schmidt.

- Det er helt, helt galt.

Budskabet fra formand Hans Natorp var ikke til at tage fejl af på Danmarks Idrætsforbunds (DIF) årsmøde lørdag.

Professionaliseringen af idræt er nået for langt ned i børnehøjde og risikerer at fortrænge den naturlige glæde ved sport, mener han.

Holdningen deler han med Viktor Axelsen, der som reaktion på Badminton Danmarks medlemstab har kritiseret privattræninger, ranglister og for tidlig specialisering blandt børn.

- Der er forskel på at sætte sig ind på nogle skinner og have medaljer som slutmål og så at få opbygget hele paletten og hele mennesket, siger Hans Natorp.

Generelt trives idrætten godt i Danmark. Medlemstallet i DIF og DGI steg igen i år til over 2,4 millioner, hvilket er rekordhøjt.

Også på den sportslige scene har danskerne international succes, så hvorfor i virkeligheden sætte ind på området?

- Ved at lave en tidlig specialisering i idrætten fratager man en stor del af legen og læringen, som kan komme til gavn senere, når barnet udvikler sig til - måske - at blive en atlet.

- Erfaringen viser, at mange af de atleter, vi sender til OL, kommer fra andre sportsgrene og har ikke vidst som børn, at de ville ende der. De har været i et miljø, hvor de har fået tændt drømmen, siger DIF-formanden.

Også kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) lagde lørdag vejen forbi årsmødet i Brøndby, og han er ligesom Natorp bekymret.

Særligt bemærker han Politikens historier fra tidligere på foråret om, at fodboldklubber går langt for at rekruttere selv helt små børn, selv om Dansk Boldspil-Unions (DBU) regler forbyder det.

- Vi må ikke gøre vores børn til små voksne for tidligt. Hvis klubber i hele landet rekrutterer syv-otte-niårige og aktivt jagter og scouter dem, så risikerer vi, at den idræt, der før var sjov, bliver seriøs alt for tidligt, siger han.

Dansk idræt skal være selvregulerende, mener ministeren. Men er den ikke i stand til det, er han klar til at tage det op politisk.

- Er der behov for lovgivning, vil jeg gerne se på det, men lige nu har jeg stor tillid til, at de enkelte sportsgrene er i stand til at tage ansvar for at passe på børn og unge, forklarer Jakob Engel-Schmidt.

Ifølge Hans Natorp er det ikke lovgivningen, der er problemet. I stedet handler det om at skabe en stærk kultur, påpeger formanden.

- Vi vil have 80.000 trænere til at skabe de stærke fællesskaber og aflægge et trænerløfte over de kommende år. Det er med til at skabe forståelsen af, at det ikke er tidlige specialiseringer og klubskifter, som er vejen frem, siger han.

Trænerløftet er en del af et børne- og ungesyn, som DIF har fremlagt. Her er det meningen, at de mange trænere skal klædes på til arbejdet med børn og unge for at styrke trivslen.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU