Forskning viser sammenhæng mellem D-vitamin og risiko for kræft

25. APR 2024 • 20:00INDLAND/KRIMINAL

Højt niveau af D-vitamin i blodet mindsker risikoen for at udvikle tumorer. Det viser en ny undersøgelse.

Der er sammenhæng mellem lavt niveau af D-vitamin i blodet og risikoen for at udvikle kræft.

Det fastslår forskere fra Aalborg Universitet på baggrund af en ny undersøgelse, som de har lavet i samarbejde med udenlandske kolleger.

En af de danske forskere, som står bag undersøgelsen, er Tine Jess. Hun er professor og leder af grundforskningscentret Predict, der forsker i tarmsygdomme.

Tine Jess forklarer, at der længe har været en antagelse om, at D-vitamin mindsker kræftrisikoen.

- Det banebrydende er, at effekten går gennem tarmens mikroflora og dernæst gennem immunsystemet og påvirker risikoen for kræft. Immunsystem-delen havde vi allerede kendskab til. Det, at det går gennem tarmens bakteriesammensætning, er nyt.

Undersøgelsen er todelt og består både af laboratorieforsøg med mus og en analyse af dansk registerdata.

Forskere fra Francis Crick Institute i London og National Cancer Institute i Maryland fandt gennem flere forsøg frem til, at mus, der får en kost med højt indhold af D-vitamin, er mere modstandsdygtige over for kræftformer.

- Hvis musene har højere niveau af D-vitamin i deres blod, så har de mindre udvikling af tumorer, og de svarer også bedre på immunterapi imod kræft, siger Tine Jess.

Hun fremhæver, at D-vitamins virkning på immunforsvaret går gennem ændringer i tarmens bakteriesammensætning.

De udenlandske forskere rakte ud til Tine Jess for at undersøge, om den viden, de fik ud af forsøgene med musene, også ville gælde for mennesker.

Tine Jess og hendes kolleger sammenlignede resultaterne fra museforsøgene med sundhedsdata fra over 1,5 millioner danskere. Ud fra analysen kunne forskerne konkludere, at resultaterne fra forsøgene kan overføres til mennesker.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen kan forskere få adgang til data fra sundhedsregistrene til forskning af væsentlig samfundsmæssig betydning.

Tine Jess siger, at dansk registerdata er "helt unik", da mængden af data er stor og dermed kan hjælpe forskere fra hele verden. Hun siger, at det skyldes sundhedsvæsenet, som tilser alle borgere i landet.

- I USA har man ikke det samme data, for der kommer det an på, om borgerne hører til det ene eller det andet hospital, eller om de hører under det ene eller det andet forsikringsselskab. Hvis patienten flytter eller skifter selskab, bliver deres data opbevaret et nyt sted.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU