Færre sanktioner mod landmænd for brud på regler om dyrevelfærd

3. MAJ 2024 • 07:00INDLAND/KRIMINAL

Dyrevelfærdsrapport viser, at sanktionsprocenten hos landmænd faldt i 2022, men at niveauet fortsat er højt.

Selv om dyrevelfærdsrapporten fra 2023 viser, at Fødevarestyrelsen i 2022 har givet færre sanktioner til ejere af kvæg- og grisebesætninger per besøg, er antallet fortsat højt.

Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse fredag.

Rapporten viser, at antallet af sanktioner hos kvægbesætninger faldt med seks procent, mens antallet af sanktioner for grisebesætninger faldt med én procent. Procenten ligger i 2022 på henholdsvis 40 og 30 procent.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) mener blandt andet af den grund, at dyrevelfærden skal løftes.

- Den nye dyrevelfærdsrapport peger på en række opmærksomhedspunkter, som jeg er opsat på, at vi får løst sammen med erhvervet, siger han i pressemeddelelsen, hvor han tilføjer:

- Samtidigt bekræfter den mig i, hvor vigtigt det er, at vi på tværs af Folketinget i februar præsenterede Danmarks første dyrevelfærdsaftale, der skal løfte dyrevelfærden i staldene og i hjemmet.

Med aftalen - kaldet "Sammen om Dyrene" - blev regeringen, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti enige om 31 initiativer, der skal forbedre dansk dyrevelfærd.

- Dyr skal behandles ordentligt, når de er i menneskers varetægt, og derfor er det min ambition, at vi med aftalens tiltag kommer til at se forbedringer i de kommende dyrevelfærdsrapporter, siger fødevareministeren.

Aftalen handler blandt andet om en bedre afrapportering af dyrevelfærdsrapporten for at give et mere retvisende og aktuelt billede af overtrædelser.

Derudover ønsker regeringen og partierne at øge kontroltrykket yderligere for kvæg- og grisebesætninger, skriver Fødevareministeriet.

I 2022 udførte Fødevarestyrelsen dyrevelfærdskontrol i 1692 besætninger i forbindelse med den ordinære kontrol. I 2021 var der 1033 besøg.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU